Thursday, May 19, 2011

Vanbot: Vanbot

Τι θα γινόταν αν παίρναμε γενετικό υλικό από τη Robyn και το ανακατεύαμε με λίγα βλαστοκύτταρα της Little Boots; Ο οργανισμός που θα προέκυπτε θα έμοιαζε στη δεύτερη μαμά και θα τραγουδούσε όπως η πρώτη. Η Vanbot, κατά κόσμον Ester Ideskog, είχε την τύχη να γεννηθεί σε μια χώρα όπου η pop είναι κύριο συστατικό για τα κεφτεδάκια και σκονίζει αενάως τα έπιπλα ΙΚΕΑ. Και επειδή οι Σουηδοί δύσκολα θα στραβοπατήσουν αν καταπιαστούν με synths και οτιδήποτε ηλεκτρονικής φύσεως, δεν είναι έκπληξη που παρά τις τόσες πολλές εμφανείς επιρροές της, κατάφερε να γράψει ένα άλμπουμ που στέκεται άνετα πάνω από το μέσο όρο.

Από ό,τι μπορεί να θυμίσει η μουσική της, το πρώτο και κυρίαρχο είναι η Robyn. Δεν ξέρω σίγουρα αλλά υποψιάζομαι ότι θα έχει λιώσει όλα τα cd της. Now, επειδή είναι arguably η πιο γνωστή Σκανδιναβή ηλεκτροποπού αυτή τη στιγμή, οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Αν και η χροιά της Vanbot είναι πιο κοντά στην Little Boots, η ερμηνείες της κάποιες φορές είναι σαν καλοδουλεμένη εργασία μαθήτριας πάνω στη Robyn. Ευτυχώς ο συνδυασμός oldschool διαστημικών synths και ρομαντικών προβληματισμών μπορεί να δουλέψει για πολλούς καλλιτέχνες και η Vanbot τον χειρίζεται με περισσή μαεστρία. Αυτή βάζει σε εφαρμογή στο σπαραξικάρδιο "Bitter Is the Sweetest Part" καθώς και στο "Lost Without You" το οποίο έχει τόσο ωραίο hook που δε χρειαζόταν ιδιαίτερη προσπάθεια για να αναδειχτεί, απλά το ακούς και το αγαπάς. Πολύ καλά αποτελέσματα έχουμε όταν παίρνει ένα beat αλα La Roux, του βάζει ένα κομπιουτερίστικο hook στο background και αφήνει τη μελωδία να κάνει τη δουλειά της όπως στο self-empowering "By the Side of This Road" και (λιγό λιγότερο) στο ξαδερφάκι του "Tired", ενώ άλλες φορές νομίζεις πως έχεις κατά λάθος βάλει να παίζει το Hands της Little Boots, όπως στο εισαγωγικό "Ringing", από τις αρετές του οποίου ξεχωρίζει η ακαταμάχητη catchiness - βασικά μαθαίνεται από την πρώτη φορά. Το παρεάκι συμπληρώνεται με το deliciously retro και robyn-ικό "Make Me, Break Me" και το "Safe by the Numbers" στο οποίο μπορείς να νιώσεις τον ηλεκτρονικό άνεμο να μαίνεται μέσα απ' τα ηχεία σου.

Όσο η Vanbot μένει στο μοτίβο της καρδιοχτυπημένης / βασανισμένης που όμως βγάζει το άχτι της χορεύοντας, φτιάχνει μικρά ακουστικά στολίδια για τους όλους τους αχόρταγους pop fans εκεί έξω. Προβληματάκια έχουμε όταν πέφτουν οι τόνοι, αφού αυτό που προκύπτει είναι ένα άνοστο ιντερλούδιο ("Well Done Girl"), ένα ελαφρώς κακόμοιρο ντουέτο που τραβάει αχρείαστα σε μήκος ("Bad Day") ή κάτι μηχανιστικό και επίπεδο όπως το "Numb". Το καλύτερο αυτής της κατηγορίας είναι το "Maybe" που περιμένεις από στιγμή σε στιγμή να εκραγεί σε ένα μεγαλειώδες beat - δεν το κάνει ποτέ, σε ανταμοίβει όμως στο τέλος με τα θαυμάσια ονειρικά φωνητικά της Ester (the 'maybe we cooooould and maybe we wooooooould' part :P)

Το σίγουρο είναι ότι οι επιρροές της Vanbot λειτουργούν τις περισσότερες φορές προς όφελός της, έτσι ώστε να μπορείς άνετα να την κατατάξεις στην ίδια κατηγορία με την τάδε ερμηνεύτρια αλλά όχι τόσο ώστε να περάσει σαν ένα κακέκτυπο για κάτι που έχει ήδη γίνει. Μπορεί μερικές φορές οι στίχοι της να χαρακτηρίζονται από άκομψα και εραστιτεχνικά κοψίματα, αλλά οι μελωδίες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις κολλητικές παραγωγές των πιο εμπορικών Σουηδών δημιουργών. Το παρθενικό άλμπουμ της είναι ένα καλογυαλισμένο σύνολο ηλεκτρονικής pop και ξεχωρίζει γιατί, πέρα από τις πολύ συγκεκριμένες αδύναμες στιγμές του, δεν έχει ίχνος φτήνιας ή προχειρότητας στον τομέα της σύνθεσης και της παραγωγής. Κυρίως όμως γιατί ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχει κανείς από μια νέα, πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνιδα που κάνει τα πρώτα της βήματα στον θαυμαστό πλην πυκνοκατοικημένο χώρο της electropop. Μόνο καλύτερα μπορεί να πάει από δω και πέρα. 7/10


Track List:

01. Ringing
02. Numb
03. By the Side of This Road
04. Bitter Is the Sweetest Part
05. Maybe
06. Make Me, Break Me
07. Well Done Girl
08. Lost Without You
09. Tired
10. Bad Day (feat. Sebastian Forslund)
11. Safe by the Numbers4 comments:

Anonymous said...

http://tinypaste.com/0c1cf5

the writer said...

Η αλήθεια είναι πως η Vanbot μοιάζει πάρα πολύ με την Robyn, όχι μόνο στην φωνή, αλλά και στην εμφάνιση μόνο που η Ester είναι σχετικά πιο όμορφη. Αλλά αυτό δεν είναι κακό όταν σου χαρίζει μικρές εκπλήξεις σαν τα By The Side Of This Road, Ringing, Safe By Numbers και Numb (για το τελευταίο δεν συμφωνούμε, αλλά τέσπα, αφού 7 του βάζουμε κι οι δυο, δεν υπάρχει λόγος να διαφωνίσουμε)

George said...

Dying for your BTW review!! Quick!

Neverlandean said...

@the writer,
oh well και ποια δεν είναι πιο όμορφη απ' τη Robyn; Στον τομέα αυτό αδικήθηκε. "Numb" leaves me numb. :P

@George,
δυο μέρες δεν έχει που βγήκε, πότε να κάνεις review; Είναι και τεράστιο.