Friday, May 27, 2011

Lady Gaga: Born This Way

Μια εβδομάδα αργότερα και μετά βίας κατάφερα να πείσω τον εαυτό μου να ακούσει την καινούρια αηδία της Lady Gaga. Η Βασίλισσα της Αναέωσης (μη-χε) μας μπαστακώθηκε από το 2008 και κάνει τα πάντα για να μας πείσει ότι βρίσκεται στην αιχμή της καινοτομίας, λες και το να πετάς την ίδια μελωδία σε όλα σου τα τραγούδια είναι τίποτα καινούριο ή αξιέπαινο. Το χειρότερο είναι ότι το πιστεύει πραγματικά, κλινική περίπτωση δηλαδή! Το χείριστο είναι ότι το πιστεύει κόσμος και ντουνιάς μαζί της! Το Born This Way είναι βασικά μια απ' τα ίδια: επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ψευτοκουλτουρέλ στίχοι με έξτρα θρησκευτική σάλτσα, προκλήσεις τις κακιάς ώρας. Μετανιώνω που χαράμισα τόσο χρόνο. Πραγματικά.

Λοιπόν, αυτή η cunty εισαγωγή ήταν μια παγίδα! ΧΑ! Στην οποία ξέρω ότι έπεσες με τα μούτρα. Έχω τόσο καιρό να θάψω κάτι και μου έχει λείψει. Anyways, η πρώτη παράγραφος είναι αφιερωμένη σε όλους όσους σιχαίνονται το cd! Επειδή όμως πρέπει να λέμε του στραβού το δίκιο, τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, τον παπά παπά και τον ζευγά ζευγά, το cd αυτό μπορεί να μην είναι το αριστούργημα που υποσχόταν τόσο καιρό η Γκάγκω, αλλά πρόκεται για ό,τι πιο δυνατό και καλοδουλεμένο έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα.

Σε γενικές γραμμές το Born This Way είναι ένας σκοτεινός (αλλά και fabulous!) ύμνος στη μόδα, την απελευθέρωση και την αποδοχή του εαυτού μας - αν αυτά τα θέματα φέρνουν στο νου μια άλλη μεγάλη pop star, θα γίνει ειδική μνεία παρακάτω. Στα τραγούδια του βρίσκουμε διάφορα -θεωρητικά ασύνδετα- στοιχεία της μουσικής των δυο αξιομακάριστων και αείμνηστων δεκαετιών '80 και '90 απ' τις οποίες ο δίσκος δανείζεται το 90% του περιεχομένου του. Cheesy beats από eurodisco συναντάνε ίχνη από techno και ανακατεύονται με τον χαρακτηριστικό γκαγκαδίστικο ηλεκτρονικό dance ήχο που έχουμε γκανιάσει να ακούμε σε όλα τα κομμάτια της και το όλο πράγμα τελειώνει με το εμβληματικό "stomp stomp clap" των Queen από μια ακόμα παλιότερη δεκαετία. Πολύ πράμα δηλαδή και αρκετά φιλόδοξο.

Κατ' αρχήν, ας συμφωνήσουμε ομαδικά ότι το "Scheiße" είναι το καλύτερο κομμάτι του δίσκου okay? Okay! Οι στίχοι του δε βγάζουν κανένα νόημα, δεν μπήκα καν στον κόπο να ψάξω αν τα γερμανικά είναι όντως γερμανικά και όχι αλαμπουρνέζικα που απλά ηχούν ωραία και η λέξη που ακούγεται τις περισσότερες φορές είναι "σκατά". Και όμως είναι καταπληκτικό και (τουλάχιστον για μένα) ξεχωρίζει από το υπόλοιπο άλμπουμ σαν κέρατο του Βελζεβούλ - pun totally intended. Aυτό το τραγούδι θα μπορούσε να είχε βρεθεί στο ευρωπαϊκό top 10 πριν 20 χρόνια και θα μπορούσε να το τραγουδάει ένα πανάθλιο συγκρότημα γερμανικής house ή techno και το βίντεό του θα μπορούσε να ήταν γεμάτο από neon βραχιολάκια και αξιοθρήνητα οπτικά εφέ. Επειδή τόσα στοιχεία λειτουργούν εναντίον του και πάλι καταφέρνει να λάμψει, βγάζω το καπέλο μου στη δεξιοτεχνία της Gaga. Όμως και το άλλο "ξενόγλωσσο" κομμάτι του άλμπουμ δεν πάει πίσω. Το "Americano" συνδυάζει ένα φρενήρες beat με ορχήστρα mariachi και κάκιστη ισπανική προφορά (αυτό μπορώ να το επιβεβαιώσω). Πρόκειται για ένα σχόλιο με καυστική διάθεση και μπόλικο χιούμορ πάνω σε έναν αντιμεταναστευτικό νόμο της Αριζόνα, όπου η Gaga φωνάζει τους στίχους σαν προσωπική διαδήλωση τεσσάρων λεπτών. Και φυσικά απ' τα highlights δε θα μπορούσε να λείπει το "Bloody Mary" που ρίχνει τους ρυθμούς στα επίπεδα του "So Happy I Could Die" και δημιουργεί μια εντελώς creepy ατμόσφαιρα με απόκοσμες φωνές να ψάλουν "gaga gaga" στο background. LOVELY!

Γενικά βρίσκω το αρχικό τμήμα του άλμπουμ πολύ καλύτερο από το υπόλοιπο. To lead single μπορεί να μην με εντυπωσίασε στην αρχή, αλλά όσο το ακούω μου κάθεται όλο και καλύτερα. Απλά σε κάνει να αισθάνεσαι ωραία, είναι τέλειο για sing-along και σε προκαλεί να χορέψεις σαν ηλίθιος μπροστά στον καθρέφτη. It grows on you. It grows on you like a dick. :P Βέβαια είχε και γερό πάτημα από το παρελθόν, μη το ξεχνάμε. Αντίθετα το "Marry the Night" με την gothic εισαγωγή του βγάζει μια μελαγχολία που βρίσκεις σε αντίστοιχα ημι-αυτοκτονικά κομμάτια της Bonnie Tyler, ενώ στο στο funky και βρωμερό "Government Hooker" η Gaga μεταμορφώνεται σε πολύπλευρο όργανο του σιεξ. Από τραγουδιστικής άποψης, βρίσκεται στα καλύτερά της, είτε μιλάμε για φορές που πρέπει να δώσει έκταση στη φωνή της είτε για ένα απλό ooh-ooh ή dum-dum στο ενδιάμεσο των στίχων. Οι διάφορες ψεύτικες προφορές αν μη τι άλλο είναι χαριτωμένες και ακόμα είναι πολύ έξυπνο κόλπο η αλλοιώση της φωνή της σε καίρια σημεία (π.χ. η λέξη 'Michelangelo' στο "Bloody Mary" ή η παιδική φωνή στη γέφυρα του "Hair").

Καλά όλα αυτά αλλά το Born This Way δεν είναι ένα τέλειο άλμπουμ. Τα έχει τα προβλήματά του και είναι πολύ συγκεκριμένα. Μήνες τώρα η Lady Gaga δε σταμάτησε να το εκθειάζει και να λέει διάφορα σχετικά με το πώς θα έφερνε τα πάνω κάτω στη μουσική, θα στιγμάτιζε την pop της δεκαετίας και θα έσωζε την καρέτα καρέτα από τον αφανισμό. Υπερβολές! Το Born This Way με όλα τα καλά του δεν κάνει κάτι πολύ διαφορετικό απ' αυτά που έχουμε ήδη ακούσει. Πρώτο και κυριότερο: η παρουσία της Madonna. Είναι παντού, την ακούς και την αισθάνεσαι. I mean, η Gaga μεγάλωσε με αυστηρές καθολικές αρχές τις οποίες επικαλείται πολλές φορές στους στίχους της, δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη μόδα στις πιο avant-garde μορφές της και προτρέπει ξανά και ξανά τον κόσμο να αγαπήσει τον εαυτό του. Αυτός δεν είναι ο βασικός άξονας στον οποίο έχτισε η Madge την καριέρα της; Και είναι εντελώς hit and miss οι περιπτώσεις. Για παράδειγμα δεν έχω πρόβλημα με το "Bad Kids" που θα μπορούσε να είχε βγει από τα sessions ενός δίσκου της Madonna από τα '80s αλλά μένει στη φιλοσοφία του underdog/outcast που χαρακτηρίζει τη Gaga, όμως δε με ενθουσιάζει κάτι σαν το "Black Jesus † Amen Fashion" το οποίο προσπαθεί να κάνει ό,τι έκανε το "Vogue". Απλά δεν υπάρχει λόγος. Το έτερο fashion-centered κομμάτι "Fashion of His Love" σκαλίζει και ανακατεύει ξεδιάντροπα το "I Wanna Dance With Somebody" για να καταφέρει ούτε και γω ξέρω τι. Δεν με ενδιαφέρει να ακούσω κάτι τόσο φανερά ξαναζεσταμένο.

Από την άλλη έχουμε το αιώνιο πρόβλημα της ανακύκλωσης. Θα μπορούσα να κάτσω και να απαριθμήσω όλες τις περιπτώσεις από bits and pieces που μας ήρθαν σούμπιντα από παλιότερες κυκλοφορίες της, μπήκαν σφήνα στα τραγούδια του Born This Way και τώρα πρέπει να τα δεχτούμε ως πρωτότυπο υλικό. Κυρίως μιλάμε για καλούπια. Το "Judas" για παράδειγμα. Ό,τι αποτύπωμα άφησε το "Bad Romance", αυτό πηγαίνει και πατάει ακριβώς πάνω, δε λοξοδρομεί ούτε μια στιγμή. Άλλα τέτοια δείγματα υπάρχουν στα intros των "Americano" και "Alejandro", στα pre-chorus του "Scheiße" και του "Bad Romance", σε όλο το "Highway Unicorn" κλπ κλπ. Όταν λοιπόν σε περιμένει σε κάθε γωνία ένα τετ-α-τετ με τη Madonna, τη Whitney Houston, τη Cher και άλλες μεγάλες μορφές από το παρελθόν και ταυτόχρονα ανακυκλώνονται πολλές φορές οι μουσικές φόρμες από το Fame και το Fame Monster, τότε δε μένει και πολύς χώρος για νεωτερισμούς. Φυσικά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι τα κομμάτια είναι κακά. Σημαίνει μόνο ότι δεν ανταποκρίνονται στις επαναστατικές φανφάρες της Gaga. Αυτό που κατάφερε λέγοντάς τες είναι να μαζέψει αχρείαστο μίσος για το δίσκο το οποίο δε θα υπήρχε αν είχε κρατήσει λίγο πιο χαμηλό προφίλ. Shame.

Και τέλος, η διάρκεια. Oh my god. Μία ολόκληρη ώρα η standard edition, συν 15 λεπτά η special. Δε μιλάμε για κανένα άλμπουμ με concept τύπου Janelle Monáe που πρέπει να πει μια ιστορία και δικαιολογείται αν πάρει λίγο παραπάνω. Είναι ένα pop άλμπουμ προορισμένο για ευρεία κατανάλωση. Μην κάνοντας ένα ξεκαθάρισμα των καλύτερων κομματιών αναγκαστικά μπήκε μέσα και αρκετό filler ή τέλος πάντων κομμάτια που δεν τα λες άσχημα αλλά τραβάνε το μέσο όρο προς τα κάτω. Το πρώτο μισό του "The Queen" ας πούμε είναι ένα άτσαλο copy/paste από το "Edge of Glory", ενώ αν όλο το τραγούδι είχε τη μορφή των δυο τελευταίων λεπτών θα είχαμε το πιο mellow, γλυκόπικρο και καλοκαιρινό τραγούδι του άλμπουμ. Επιπλέον τα περισσότερα θα μπορούσαν να είναι ένα λεπτό μικρότερα για να δώσουν ένα πιο συμπαγές αποτέλεσμα, αλλά πάνω στον ενθουσιασμό της η Gaga τα παραγέμισε σα χριστουγεννιάτικες γαλοπούλες. Προσωπική μου άποψη είναι πως τα 8 πρώτα θα έπρεπε να μείνουν ως έχουν (ή με λίγες αφαιρέσεις) και σίγουρα το "Heavy Metal Lover" και από κει και πέρα να επέλεγε τα 2 ή 3 καλύτερα που απομένουν για να τελειώσει τη δουλειά.

ΟΚ όμως και η ανακύκλωση και οι επιρροές και η διάρκεια, αλλά στο τέλος σου μένει ένα άλμπουμ δουλεμένο μέχρι την πιο μικρή του λεπτομέρεια. Η Lady Gaga αυτή τη στιμή έχει την πιο καλώς ορισμένη καλλιτεχνική άποψη από όλες τις μεγάλες pop stars και ταυτόχρονα μπορεί να την υποστηρίξει. Μαρία Μαγδαληνή, αιγυπτιακή θεότητα ή απλά φρικιό της φύσης, μπορεί να φτιάξει κάτι που προκαλεί συζητήσεις και να στο πουλήσει πριν καν το καταλάβεις. Οι στίχοι είναι ολίγον αυτάρεσκοι και σαχλοί σε κάποια σημεία, τουλάχιστον όμως μοιάζουν ειλικρινείς και βγαλμένοι από τα βιώματά της. Πόσο διαχρονικό θα ειναι το Born This Way δεν μπορώ να το πω ακόμα, άλλωστε αυτό είναι ένα πρόβλημα που είχα πάντα με τη μουσική της Gaga, πάντως αν το δούμε σαν ολοκληρωμένο σύνολο μάλλον θα διαρκέσει παραπάνω απ' τα προηγούμενα. Θα ήμουν πολύ ικανοποιημένος αν μπορούσε λίγο να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη πόρωση με τη δουλειά της που στο τέλος βγαίνει σαν έπαρση και σε συνδυασμό με την υπερπροβολή από τα media, παίρνει όλο το ενδιαφέρον από τη μουσική της και το μεταφέρει στο πρόσωπό της. Από καλλιτεχνικής πλευράς πάντως, έχει όραμα, άποψη και ταλέντο και μπορεί να τα εφαρμόσει θαυμάσια, αν κρίνουμε από τις λαμπρές στιγμές αυτού το άλμπουμ. Δεν είναι αυτό που υποσχέθηκε αλλά, hell, έπεσε πολλή δουλειά εδώ. 7.5/10


Track List:

01. Marry the Night
02. Born This Way
03. Government Hooker
04. Judas
05. Americano
06. Hair
07. Scheiße
08. Bloody Mary
09. Black Jesus † Amen Fashion
10. Bad Kids
11. Fashion of His Love
12. Highway Unicorn (Road to Love)
13. Heavy Metal Lover
14. Electric Chapel
15. The Queen
16. Yoü and I
17. The Edge of Glory
18. Born This Way (The Country Road version)
19. Judas (DJ White Shadow remix)
20. Marry the Night (Zedd remix)
21. Scheiße (DJ White Shadow Mugler)
22. Fashion of His Love (Fernando Garibay remix)
23. Born This Way (Jost & Naaf remix)

THE GREATEST MOMENTOS

Bloody Mary: 'I'll dance dance dance with my hands etc' part, gaga chanting, dum-dum part
Heavy Metal Lover: 'I could be your girl girl girl...' *perfect*
Born This Way: 00:00 - 00:26
Judas: 'I wanna love you ... the demon I cling to'
The Queen: 3:14 - 5:16
Bad Kids: 'you're a bad kid babyyy'
Scheiße, Americano, Government Hooker: start to finish

ΥΓ: OMG IT'S FINALLY OVAAAAR!!
ΥΓ 2: Για όποιον δε το κατάλαβε, το ποστ περιέχει quote από Δέσπω Βανδή Πέγκυ Ζήνα. Όποιος το βρει κερδίζει μια σκατουλίτσα. :)

17 comments:

Anonymous said...

http://tinypaste.com/dc04d

Gee said...

thumbs up για την κριτική, αλλά ήθελα και bitchy σχόλιο για το album cover!!

George said...

Respectfull δίσκος αλλά το over-hype μου το χάλασε λίγο! Απο τα πρώτα singles νόμιζα οτι θα το μισήσω but όσο ποζερή και attention-whore ειναι αυτή τοσο καλός ειναι και ο δίσκος!

BEST TRACKS
Bloody Mary (looooooove)
Heavy Metal Lover
Gov Hooker
Scheibe
Bad Kids

PS και ήμουν σιγουρος οτι θα το μισησεις!

the writer said...

Οk, το προτιμώ από το The Fame και το Monster, αλλά νομίζω
ότι έχει τα ψευγάδια του κι είναι ελαφρώς overproduced.
Θα το κάνω και review στο καινούριο μου blog απ' τον καινούριο μου λογαριασμό που είναι αυτός γιατί ο άλλος κάτι έπαθε και δεν λειτουργεί.

g for george said...

Με ψάρωσες στην αρχή του ποστ!

Πολύ καλό άλμπουμ όμως με τόσα που είχε πει πριν το βγάλει, έκανε μόνη της μεγάλη ζημιά γιατί και σούπερ καλό να ήταν, ο κόσμος θα περίμενε κάτι ακόμα καλύτερο. Κάποιος έπρεπε να την πει να το βουλώσει και λίγο.

Jagon said...

Μου άρεσε αρκετά αν και πιστεύω ότι το παράκανε με τον Τζίζους!!!ΑΜΑΝ πια σε κάθε κομμάτι να ακούμε για τον Τζίζους...Μου ακούγεται κάπως να λέει "I'll dance, with my hands, above my head like Jesus said.." (orly Jesus said so?) ή "Amen fashion, on the runway, work it like Jesus!" (FFS, really GaGa?)...

Μου αρέσει το Marry The Night, Judas, Government Hooker, Hair, Bloody Mary, Bad Kids και τα σκατά (δεν μιλάει γερμανικά, λέει ότι να ναι-I don't speak German, but I can if you like..)...

Καλό άλμπουμ και θα σπάσει σίγουρα πολλά ρεκόρ, απλά ο πολύς συμβολισμός κουράζει κάποια στιγμή...

Πού είναι το quote της Δέσπως??? Δεν το βρίσκω με τίποτα και νευριάζω!!!

Neverlandean said...

@Gee,
θα σου πω μόνο ότι η Gaga φέτος έκλεψε την πρωτοκαθεδρία άθλιου cover από τη Britney.

Bitchy enough? ;P

@George,
κι εγώ έτσι πίστευα αλλά τελικά βγήκε καλό. Το μεγάλο της το στόμα θα την φάει. Great choices!

@the writer,
omg τι έγινε μήπως σε χακέψανε; Είχες κανένα password '123456'? :P Δεν είχες κάνει ποτέ export το blog για ασφάλεια? Εγώ το κάνω κάθε τόσο! (Settings -> Basic -> Export blog, αν σου διέφυγε)

@g for george,
ακριβώς, κάποιος έπρεπε να ΤΗΝ πει να το βουλώσει, με το Σαλονικιό τρόπο! Μπράβο!! :D

@Jagon,
έχεις δίκιο, έβαλε κι έβαλε κι έβαλε πράμα, ήθελε λίγη αυτοσυγκράτηση.

Λογικό είναι να σπάσει ρεκόρ, με την προσφορά του Amazon τα little monsters το αγόρασαν από 20 φορές ο καθένας!

Το quote της Δέσπως... δεν υπάρχει!! Γιατί είναι της Πέγκυ Ζήνα ΛΟΛ τώρα το κατάλαβα!! Είναι το "μετανιώνω που χαράμισα τόσο χρόνο" αλλά έχει και η Δέσπω τραγούδι με το ίδιο όνομα και τα μπέρδεψα! LOL OMG! Επειδή όμως είσαι ο μόνος που ενδιαφέρθηκε να το βρει σε ανακηρύσσω νικητή!

PS: Jesus is the new black! Forgot that one.

Jagon said...

Πέρα από το Amazon, πιστεύω ότι θα έσπαγε ρεκόρ ούτως η άλλως λόγω του υπερβολικού hype (ακόμα και αν δεν ανταποκρίθηκε πλήρως)... Περιμέναμε το άλμπουμ της χιλιετίας!!!Hell naw...Πραγματικά θέλω να δω πόσο ακόμα θα κρατήσει η μπογιά της...Τι παραπάνω μπορεί να κάνει πια για να σοκάρει???
Την θυμάσαι πόσο διαφορετική ήταν όταν πρωτοξεκίνησε???Όταν έγραφες για το Just Dance και το Pokerface??Μέσα σε 3 χρόνια είναι άλλος άνθρωπος...Δώσε θάρρος στον χωριάτη... (τέτοια ελευθερία έδωσαν στην Christina το 2002 και μας προέκυψε το ΥΠΕΡΤΑΤΟ Stripped!)...
Μακάρι να της βγει σε καλό..

LOOOOOL για την Δέσπω και την Πέγκυ!!!Διάβασα το κείμενο 15 φορές ψάχνοντας κάτι!!!Damn you!!!!At least it was worth it!!#1 BITCHES!!! :P

the writer said...

Δεν ξέρω πως έγινε αυτό but, you know, everything happens for a reason!

the writer said...

Καλά, ποιος το γαμάει τώρα αυτό, αφού έχω καινούριο blog οπότε you can pay a visit.

Neverlandean said...

@Jagon,
υπάρχει κάτι πολύ σοκαριστικό για τα δεδομένα της αλλά πιστεύω πως μακροπρόθεσμα θα τη βοηθήσει πολύ. Λέγεται "διάλειμμα". :P

OH LAWD είχα πάθει σοκ όταν πρωτοάκουσα το Just Dance! Πώς περνάν τα χρόνια! *sigh*

@the writer,
πολύ κουλ σε βρίσκω, εγώ θα τα έπαιρνα άγρια αν διαγραφόταν από βλακεία του blogger και όχι δική μου!

Νίκος said...

Φοβερή μετριότητα όλο το album. Δεν παλεύεται με τίποτα εκτός από ελάχιστα τραγούδια. Ένας ατέλειωτος σαματάς από την αρχή μέχρι το τέλος (προφανώς τώρα της δείξαν την κονσόλα με τα εφέ και είπε να βάλει σε όλα τα τραγούδια από λίγο). Αν θέλει κάποιος να ακούσει techno ή industrial pop (όπως χαρακτηρίζουν σε μερικές κριτικές αυτό το χάλι) θα ακούσουν τα αυθεντικά και όχι gaga.
Τουλάχιστον ας της πει κάποιος να το βουλώνει λίγο και να μη παίρνει τον εαυτό της τόσο σοβαρά.

Neverlandean said...

Εεεε τώρα το πήγες στο άλλο άκρο κι εσύ, it's not that bad! Για τα genres πάντα υπάρχει σύγχιση, το Judas πχ είπαν ότι περιέχει από house μέχρι dubstep και tribal techno(!), ενώ αυτό που περιέχει σίγουρα λέγεται "bad romance".

provato said...

τρέμω στην σκέψη ότι σε μερικά χρόνια θα βγει κάτι μπροστά στο οποίο η Γκάγκω θα φαίνεται ιερό τέρας με τον ίδιο τρόπο που τώρα η Μετζένα φαίνεται ιερό τέρας μπροστά στην Γκάγκω...

(είμαι και πολύ μαγκρίτ)

:-(

dcoded said...

Μοντιέ ποστ έπος και συμφωνούμε σε όλα. Θα μπορούσα να το είχα γράψει εγώ, if I was this good with words :P

Πάντως δεν ξέρω αν θα φτουρήσει πολύ, ήδη έχει βγάλει ένα σκασμό singles, το γάμησε κάπως. Ε θα βγει και η deluxe σε μερικούς μήνες, θα έχουμε ν'ασχολούμαστε.

Btw το πρόσφατο Mtv Special είναι απόλυτο must see (εγώ έκατσα και είδα και το after show ΦΑΝΤΑΣΟΥ)

7,5 όχι. 8. But in the cultural sense ;)

dcoded said...

Επίσης πόσο μπαμ κάνει η αντιγραφή του I Wanna Dance With Somebody; Όχι ότι με χαλάει

Neverlandean said...

@provato,
fashion, gays and JESUS! Έτσι φτιάχνονται τα ιερά τέρατα!

@dcoded,
τρια singles σε τέσσερις μήνες, it's the Gaga way baby! Απ' την άλλη είναι τόσο μεγάλο που μπορεί να βγάλει πολύ πράμα. Ka-ching!

Τι deluxe μου λες, τι άλλο να βάλει μέσα πια, ούτε το compact disc club να ήταν!

Σιγά μη σε χαλούσε οτιδήποτε θυμίζει ghetto bitch (crackhead Whitney στην περίπτωσή μας). :P