Friday, July 27, 2007

The X-Men Soundtracks

Όταν το 2000 το "X-Men" βγήκε στους κινηματογράφους, λίγοι ήταν αυτοί που περίμεναν ότι θα είχε τέτοια επιτυχία. Ως γνωστόν, οι ταινίες που βασίζονται σε comics είναι αυτές που λατρεύουν να θάβουν οι κριτικοί (και πολλές φορές καθόλου άδικα π.χ. Electra, Daredevil) και γενικά έχουν τη φήμη ότι ξεφεύγουν πολύ από την original ιστορία με αποτέλεσμα από τη μία να απογοητεύονται οι παραδοσιακοί fans των comics και από την άλλη αυτοί που δεν τα έχουν διαβάσει να σχηματίζουν λάθος εικόνα για τους ήρωες. Οι X-Men τα κατέρριψαν όλα αυτά. Ναι μεν ο σκηνοθέτης Brian Singer ξέφυγε αρκετά από το αρχικό story, διατήρησε όμως το κλίμα που διακατείχε τα έντυπα επιτρέποντας στους χαρακτήρες να "φανούν" μέσα στις ταινίες και όχι απλά να εμφανιστούν για να κόψουν τον κώλο ενός κακού (στην κινηματογραφική γλώσσα θαρρώ πως λέγεται "character depth"). Το αποτέλεσμα ήταν οι δύο ταινίες του Singer και η τρίτη του Ratner (για την οποία όμως είχε θέσει γερά θεμέλια ο προηγούμενος) να αποφέρουν εκατομμύρια δολάρια στους δημιουργούς, να εξασφαλίσουν διθυραμβικές κριτικές από το σύνολο της κινηματογραφικής κοινότητας και να δημιουργήσουν υστερία ανάμεσα στους fans. Ειδικά συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (ahem...) απόλαυσαν πολύ τους παραλληλισμούς και τα πολιτικά μηνύματα της τριλογίας, που δεν εκφράζει τίποτα παραπάνω από σεβασμό και ανοχή στη διαφορετικότητα και ισότητα ανάμεσα στους ανθρώπους άσχετα με τις ιδιαιτερότητές τους.

Η πρώτη ταινία του 2000 μας εισάγει στον κόσμο των X-Men, φροντίζοντας από την πρώτη στιγμή να είναι συμπονετική προς τον κακό της υπόθεσης, τον Magneto. Η ιστορία έχει ως εξής: ο καθηγητής Charles Xavier έχει ιδρύσει μια ακαδημία για τους "ξεχωριστούς" στην οποία τους μαθαίνει να ελέγχουν τις δυνάμεις τους και προσπαθεί να τους εντάξει ομαλά στον κοινωνικό σύνολο, πάντα σημειώνοντας ότι οι μεταλλαγμένοι δεν είναι σε καμία περίπτωση ανώτεροι από τους κοινούς θνητούς και το αντίστροφο και αποθαρρύνοντας την σύγκρουση μεταξύ τους. Είναι ο κύριος εκφραστής του οράματος ότι μεταλλαγμένοι και μη μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Ο παιδικός του φίλος, Erik Lehnsherr (το καλλιτεχνικό είναι Magneto), έχοντας βιώσει για τα καλά την αγριότητα των ανθρώπων και τις συνέπειες της αδιαλλαξίας τους, είναι πεπεισμένος πως οι μεταλλαγμένοι αποτελούν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και οι πολέμιοί τους πρέπει να εξοντωθούν. Από τη μεριά των ανθρώπων τώρα, βλέπουμε τον γερουσιαστή Robert Kelly ο οποίος πιστεύει ότι οι mutants είναι επικίνδυνοι για το ανθρώπινο γένος και προσπαθεί να περάσει νομοθεσία που παραβιάζει και περιορίζει τις ελευθερίες τους.

Μέσα σε όλη αυτή την αναμπουμπούλα καταφέρνουμε να γνωρίσουμε και ένα μάτσο (όσους πρέπει, όχι περισσότερους) από μεταλλαγμένους όπως τον Wolverine, τη Rogue, τη Storm, τον Cyclops, τη Mystique και τη δρ Jean Gray, που είναι απίστευτα σπαστική στις 2 πρώτες ταινίες και την αντιπαθώ. Hmph! Τη μουσική της πρώτης ταινίας υπογράφει ο Michael Kamen που έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας όπως οι Pink Floyd, οι Queen, ο Eric Clapton, o Bryan Adams κ.α. και έχει εμπειρία στα soundtrack ταινιών δράσης αφού έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τη μουσική των Die Hard και Lethal Weapon.

Click on the album cover to download.

Track List:

1. Death Camp
2. Ambush
3. Mutant School
4. Magneto's Lair
5. Cerebro
6. Train
7. Magneto Stand
8. X-Jet
9. Museum Fight
10. Statue Of Liberty
11. Final Showdown
12. Logan And Rogue

Τρία χρόνια αργότερα είδαμε το X2: X-Men United το οποίο αντικειμενικά, υποκειμενικά, κριτικά, fanικά και imdbικά είναι το καλύτερο μέρος της τριλογίας και σύμφωνα με τον ίδιο τον Singer είναι αυτό που προσπαθούσε να καταφέρει από την πρώτη ταινία. Ο κακός αυτή τη φορά ακούει στο όνομα William Stryker, o οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει τον ανιχνευτή του Xavier, το Cerebro, για να βρει και να εξοντώσει όλους τους μεταλλαγμένους. Μπροστά στον κοινό εχθρό οι X-Men του Xavier και η αδελφότητα του Magneto αναγκάζονται να συμμαχήσουν για να σταματήσουν τα σχέδια του Stryker. Στο X-Men United παρουσιάζεται και ένας νέος σούπερ χαρακτήρας, ο Nightcrawler, που είχε βασικό ρόλο στα comics αλλά δυστυχώς στις ταινίες έχει υποβαθμιστεί (στην τρίτη δε γίνεται καμία αναφορά σ' αυτόν).

Η δεύτερη ταινία είναι καλύτερη για τους εξής λόγους: 1) έχει καλύτερες σκηνές δράσεις, 2) λύνεται το μυστήριο του Wolverine, 3) έχει μεγαλούτσικο ρόλο η Mystique, 4) η Rogue δεν είναι πολύ αξιοθρήνητη (στα comics είναι η απόλυτη θεά, εδώ την έχουν χέσει), 5) πεθαίνει η αχωνεύτου Jean Grey (όχι για πάντα όμως...). Ο τζερτζελές απέφερε κέρδη ύψους 407,5 εκατομμυρίων δολαρίων και χαρακτηρίστηκε από τα περιοδικά Wizard και Empire ως η καλύτερη ταινία βασισμένη σε comic όλων των εποχών. Το soundtrack υπογράφει ο John Ottman, συνθέτης της μουσικής των Fantastic Four.

Click on the album cover to download.

Track List:

1. Suite From X2
2. Storm's Perfect Strom
3. Finding Faith
4. Sneaky Mystique
5. Cerebro
6. Mansion Attack
7. Rogue Earns Her Wings
8. It's Time
9. Magneto's Old Tricks
10. I'm In
11. If You Really Knew
12. Playing With Fire
13. Death Strikes Deathstryke
14. Getting Out Alive
15. Goodbye
16. We're Here To Stay

Το X-Men: The Last Stand βγήκε στους κινηματογράφους πέρσι και η όλη ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον προβληματισμό για το αν η μετάλλαξη αποτελεί ασθένεια. Η "θεραπεία" που ανακαλύπτεται διχάζει την κοινότητα των mutants, με άλλους που θέλουν να γίνουν "κανονικοί" να τρέχουν για να την δεχτούν και άλλους να αντιδρούν στον τρόπο που τους αντιμετωπίζει η κοινωνία, ως "μολυσμένους" και "χρήζοντες θεραπείας". Η συμμαχία της προηγούμενης ταινίας έχει διασπαστεί και ο Magneto είναι πιο αποφασισμένο από ποτέ να καταστρέψει τους ανθρώπους. Μοναδικός υπερασπιστής τους ο Xavier και οι X-Men. Παράλληλα, έχουμε και τη νεκρανάσταση της Jean Grey η οποία επιστρέφει με τη μορφή της (Dark) Phoenix που είναι το ισχυρότερο πλάσμα στον πλανήτη και μπορεί να καταστρέψει πόλεις και στρατιές ολόκληρες μόνο με τη σκέψη - επιτέλους, η Jean ενδιαφέρουσα!

Το τρίτο αυτό μέρος δίχασε τόσο το κοινό όσο και τους κριτικούς. Σίγουρα περιέχει πολύ καλές σκηνές δράσης αλλά ο τρόπος που αντιμετωπίζει κάποιους βασικούς χαρακτήρες (Xavier, Rogue, Mystique) δυσαρέστησε πολλούς θαυμαστές. Γενικά, ο νέος σκηνοθέτης Brett Ratner δεν διστάζει καθόλου να γκρεμίσει αυτά που είχε χτίσει ο Singer στον τομέα character depth για χάρη της δράσης και της ολοκλήρωσης της ιστορίας. Συνθέτης του τρίτου soundtrack είναι o John Powell, γνωστός από τη δουλεία του στα "The Bourne Identity/Supremacy", "Shrek", "Happy Feet", "United 93", "Mr & Mrs Smith" κλπ.

Click on the album cover to download.

Track List:

1. 20 Years Ago
2. Bathroom Titles
3. The Church Of Magneto /Raven Is My Slave Name
4. Meet Leech, Then Off To The Lake
5. Whirlpool Of Love
6. Examining Jean
7. Dark Phoenix
8. Angel's Cure
9. Jean And Logan
10. Dark Phoenix Awakes
11. Rejection Is Never Easy
12. Magneto Plots
13. Entering The House
14. Dark Phoenix's Tragedy
15. Farewell To X
16. The Funeral
17. Skating On The Pond
18. Cure Wars
19. Fight In The Woods
20. St Lupus Day
21. Building Bridges
22. Shock And No Oars
23. Attack On Alcatraz
24. Massacre
25. The Battle Of The Cure
26. Phoenix Rises
27. The Last Stand

X-Men Trilogy Trailer10 comments:

orestis said...

Με έφτιαξες τρομερά νεβεράκο.

Μου αρέσουν απίστευτα πολύ οι Χ-Men.

Rogue ειδικά τη λατρεύω.

Όντως το 2 ήταν μακράν το καλύτερο.

Στο τρίτο οι κομμένες σκηνές με τη Φοίνικα είναι επίσης καλές και βλακεία που τις έκοψαν.

Φιλάκια και καλό σουκου!!!

dark tyler said...

To X-Men 3 δεν είχε διχάσει, πρέπει να πω. :P

Πάντως ναι, φανταστική, φανταστική, φανταστική διλογία, η καλύτερη comic-book based όλων των εποχών.

Kαι λατρεύω John Ottman!

Neverlandean said...

Κι εμένα η Rogue είναι η αγαπημένη μου Orestis! :)

Dark Tyler, είπα να το θέσω κομψά και να μην αναφέρω το βρίσιμο που έφαγε ο Ratner για το τρίτο μέρος. Είσαι soundtrack junkie;

Κώστας said...

(και πολλές φορές καθόλου άδικα π.χ. Electra, Daredevil)

Πω πω πόσο δίκιο έχεις, να προσθέσω και το catwoman ;)

Χάλια!

Όσο για τους x-men, πράγματι ήταν πάρα πάρα πάρα πολύ καλή τριλογία.

Υγ: Το μπλογκ σου έχει αποκτήσει επικό χαρακτήρα με τη μουσική που έβαλες!

Neverlandean said...

Catwoman σωστά, την είχα ξεχάσει.

Δε θα μείνει για πολύ ακόμα το επικό.

dark tyler said...

Δε θα με χαρακτήριζα soundtrack junkie, αλλά υπάρχουν στιγμές που μου αρέσει να ακούω μόνο τέτοια. Και 3-4 αγαπημένων συνθετών τις δουλειές, ναι, τις έχω όλες (ή έστω τις περισσότερες). James Newton Howard, Zbignew Preisner (spelling?), Michael Giacchino, μερικοί από αυτούς.

Erisadesu said...

Εντάξει όταν μιλάνε για το αγαπημένο μου απλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω.
Τις λατρεψα τις ταινίες αν και δεν ρεαλιστικά δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν το μεγαλείο της ιστορίας των xmen. Σε ευχαριστώ που μου έδωσε την ευκαιρία να ακούσω το soundtrack.

Για μένα πάντως το καλύτερο soundtrack ήταν αυτό του Batman με την συμμετοχή των U2 είχε καταπληκτικά τραγούδια.

και ναι η Rogue είναι η ΘΕΑ μου.

Neverlandean said...

Μπράβο Λίζα, Rogue και τα μυαλά στα κάγκελα!
Τις λάτρεψες και τις τρεις το ίδιο; Γιατί η τρίτη ήταν κάπως...

Τώρα για το ρεαλιστικά, τι να κάνουμε θα έπρεπε να γυρίσουν 10 ταινίες για να μπορέσουν να πουν όλη (και πάλι αμφιβάλλω) την ιστορία.

Φιλιά!!

g for george said...

Διαφωνώ κάθετα. Η σπαστική της ιστορίας για μένα είναι η Rogue. Απορώ πώς την αποτύπωσαν έτσι στην ταινία, όταν στο κόμικ γ... και έδερνε. Καμμία σχέση με αυτό που παρουσιάζουν.

Αγαπημένη μου η Jean (και όχι για να στην σπάσω!) αλλά ως Dark Phoenix ήταν μια απογοήτευση. Έπρεπε να έχει μεγαλύτερο ρόλο και ας ήταν μισή ώρα μεγαλύτερη η ταινία.

Αγαπημένη μου από τις τρεις, το Χ2. Το Χmen3 τρίτο και καταϊδρωμένο.

Neverlandean said...

Δεν διαφωνούμε, ίσα ίσα συμφωνούμε ότι η Rogue στις ταινίες ήταν εντελώς σκατένια. Ελπίζω αν κάνουν X-Men 4 να είναι καλύτερη και να παίζει και ο Gambit να δει και λίγη χαρά στα σκέλια της η κακομοίρα!